Arne Rød

Du er her: Forsiden / Program / Sylvia salvesen - fm foredraget printericon a a a

Sylvia Salvesen på Ekeberg

Solveig Krogsrud, medlem i Frogn Historielags styre, holdt foredraget om Frognkvinnen Sylvia Hellesen Salvesen som ble sendt til nazistenes fangeleir i Tyskland under 2.verdenskrig

Foredraget ble holdt på lagets årsmøte på follo Museum tirsdag 10.mars

Solveig Krogsrud fortalte om sambygdingen Sylvia Salvesen (1890-1973) på Ekeberg gård.

Sylvia ble dronning Mauds venninne.da hun bodde i Oslo og var gift med Schou (Schous bryggeri og Hjula væverier). Ble gift med Salvesen som var kong Håkons livlege. Kongeparet besøkte henne og familien på Ekeberg før krigen.

Okkupasjonsmakten ville utnytte hennes vennskap med kongen, men hun ville ikke. Hun var med i en motstandsgruppe (hjalp folk over til Sverige) og kom i fengsel for dette; først på Grini (1942) og deretter i fangeleiren Ravensbrück (1943). der hennes språkkunnskaper ble nyttige. Hun fikk smuglet ut lister med norske og danske fangers navn som ble nytttige da de Hvite bussene skulle redde ut fangene i 1945.

På Grini, menes det, var det hun som broderte kongens merke som først ble oppdaget i Kong Håkons pelsjakke da den ble gitt til Norsk skimuseum.

Etter krigen fikk hun bygd Solhøgda, hjem for krigsinvalide. Det var først ment for kvinner som hadde sittet i Ravensbrück, men det formållet var ikke aktuelt for kvinnene.

Sylvia skrev boken "Tilgi - men glem ikke" (1947). denne boka er på biblioteket, og er skannet til www.bokhylla.no som er Nasjonalbibliotekets satsing for å gjøre alt publisert tilgjengelig for alle.

Det var et populært foredrag hvor Solveig viste en lysbilde-presentasjon. Det var 35 tilstede. Dere kan lese mer på Wikipedia eller i hennes bok som er på Frogn bibliotek. Nasjonalbiblioteket har skannet den, og den ligger på www.bokhylla.no

Publisert 26.03.2020